+30 6978 220 831
Γυναικομαστια

man 1 newΜείωση ή σμίκρυνση μαστών σε άνδρα είναι η χειρουργική επέμβαση που αφαιρεί τους ανδρικούς υπερτροφικούς μαστούς.

Η υπερτροφία των ανδρικών μαστών χαρακτηρίζεται ακόμη με τον όρο γυναικομαστία επειδή, σε υπερτροφίες μεγάλου βαθμού, οι μαστοί του άνδρα μοιάζουν με αυτούς της γυναίκας.

Η υπερτροφία των ανδρικών μαστών εμφανίζεται σε έφηβους αλλά και σε ενήλικες. Τα αίτια που την προκαλούν είναι συχνά ασαφή (ιδιοπαθής υπερτροφία).

Ενοχοποιούνται οι ορμονικές διαταραχές ή οι απότομες ορμονικές αλλαγές στην αναλογία οιστρογόνων / τεστοστερόνης, η υπερευαισθησία των μαζικών αδένων στη δράση ορμονών, οι χρόνιες παθήσεις των νεφρών και του ήπατος, η λήψη ορισμένων φαρμάκων, η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ορμόνες και η παχυσαρκία.

Η τελευταία προκαλεί συσσώρευση λίπους στους μαστούς που χαρακτηρίζεται ως λιπομαστία ή ψευδογυναικομαστία.

Η υπερτροφία των ανδρικών μαστών συνοδεύεται συχνά από αύξηση του μεγέθους του συμπλέγματος θηλής- άλλως γεγονός που επιδεινώνει τη δυσμορφία.

Η υπερτροφία των μαστών προκαλεί στον άνδρα σοβαρότατα ψυχολογικά προβλήματα, επειδή λανθασμένα συνδέεται με μείωση του ανδρισμού και της σεξουαλικής ικανότητας.

Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της υπερτροφίας των ανδρικών μαστών πρέπει να γίνεται αρχικά από ενδοκρινολόγο που θα ερευνήσει τα αίτια και την πιθανή ύπαρξη άλλων παθήσεων.

Η διακοπή λήψης φαρμάκων, η απώλεια βάρους και η θεραπεία ενδεχόμενων ορμονικών διαταραχών είναι πιθανό να εξαλείψει ή να βελτιώσει την υπερτροφία. Αν, παρά τη θεραπεία, η υπερτροφία επιμένει θα χρειαστεί η παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Αναισθησία
Γενική
Νοσηλεία
45 λεπτά - 2 ώρες ανάλογα με την τεχνική
Μετάγγιση αίματος
Δεν απαιτείται
Συνήθης νοσηλεία
1 24ωρο
Χρόνος ανάρρωσης
3 ημέρες
Αφαίρεση ραμμάτων
Τα ράμματα γύρω από την θηλή αφαιρούνται την 7η ημέρα. Αν υπάρχουν άλλα εξωτερικά ράμματαα αφαιρούνται την 10η-12η ημέρα
Δυνατότητα οδήγησης
Μετά την 1η ημέρα
Αθλητικές δραστηριότητες
Μετά την 40η ημέρα
Επιστροφή στην εργασία
Μετά την 3η-4η ημέρα
Μετεγχειρητική επίδεση
Περίδεση θώρακος με ελαστικός επίδεσμο κατά τα 2 πρώτα 24ωρα. Ελαστική ζώνη για 30-40 ημέρες
Τελικό αποτέλεσμα
Σε 30 ημέρες

διαβάστε περισσότερα»