Ο Δρ. Στέλιος Κοτζαμπασάκης, Πλαστικός Χειρουργός, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την νέα τεχνική ρυτιδοπλαστικής ανανέωσης προσώπου με ράμματα και εμφυτεύματα. 

Το γυναικείο πρόσωπο διακρίνεται για την ελαστικότητα, τη σφριγηλότατα και τη γεμάτη λάμψη όψη του αναδεικνύοντας την υγεία και το πλήθος των ζωτικών συστατικών του όπως το κολλαγόνο, η ελαστίνη και το ενδογενές υαλουρονικό οξύ. Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, τα ζωτικά αυτά συστατικά μειώνονται ενώ η επιδερμίδα εμφανίζει χαλάρωση, η λάμψη χάνεται και οι ρυτίδες αυξάνονται σε ένταση και αριθμό.

H ρυτιδοπλαστική, ως επεμβατική τεχνική, αποδεδειγμένα αμβλύνει ή εξαλείφει τα σημάδια του γηρασμού της επιδερμίδας με τη διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος και των εσωτερικών μυοαπονευρωτικών στρωμάτων του προσώπου.  Η τεχνική αυτή όμως δεν ενδείκνυται για την πλήρη εξάλειψη των βαθιών ρυτίδων και αυλάκων του προσώπου καθώς και για ορισμένες περιπτώσεις ατόμων με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, μεγάλης ηλικίας ή νέων με επικείμενα σημάδια γηρασμού. Η λύση σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται από τις εναλλακτικές τεχνικές ρυτιδοπλαστικής, όπως είναι η ρυτιδοπλαστική με ράμματα ή με χρήση εμφυτευμάτων. Η ρυτιδοπλαστική με ράμματα αποτελεί μια νέα τεχνική ανανέωσης του προσώπου, η οποία έγκειται στην ανάρτηση του δέρματος με ειδικά ακανθωτά ράμματα και επιτυγχάνει την ανύψωση των πεσμένων ιστών του μετώπου, των παρειών, του τραχήλου και τον τονισμό της περιμέτρου της κάτω γνάθου. Ως μέθοδος είναι αποτελεσματική σε ελαφρά ή μέτρια χαλάρωση της επιδερμίδας ενώ δύναται να εφαρμοσθεί και στη διόρθωση συγγενών, μετατραυματικών ή μετεγχειριτικών ασσυμετριών του προσώπου. Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου, γενικά περιλαμβάνονται η μικρή διάρκεια της επέμβασης, η τοπική αναισθησία, η απουσία σοβαρών επιπλοκών, η ελαχιστοποίηση του χρόνου ανάρρωσης, κ.α. Παράλληλα, η χρήση των εμφυτευμάτων για τη λείανση και αντιμετώπιση των μόνιμων ρυτίδων έκφρασης είναι μια άμεση και αποτελεσματική λύση με παροδικά όμως αποτελέσματα. Από τα διάφορα εμφυτεύματα, το κολλαγόνο ενδείκνυται για τις ρυτίδες μετώπου, του μεσόφρυου, των οφθαλμών (πόδι χήνας), τις ρινοπαρειακές αύλακες και τις περιστοματικές ρυτίδες ενώ χρησιμοποιείται και για τη διόρθωση μικρών ελλειμμάτων. Το κολλαγόνο απορροφάται και διασπάται σταδιακά από τον οργανισμό αλλά δεν ενδείκνυται για ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Αντίστοιχα δρουν, άλλα εμφυτεύματα χημικής ή φυσικής σύσταση όπως η βοτουλινική τοξίνη, το υαλουρονικό οξύ και ο υδροξυαπίτης ασβεστίου. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε μια νέα τεχνική αναζωογόνησης του δέρματος, η Αυτόλογη Αναζωογόνηση των Ιστών, η οποία βασίζεται στην αξιοποίηση των αιμοπεταλίων και των λευκών αιμοσφαιρίων του ίδιου του ατόμου. Τα έμμορφα αυτά στοιχεία του αίματος, ενιεμένα κάτω από το δέρμα, απελευθερώνουν αυξητικούς παράγοντες ικανούς να διεγείρουν την ανάπλαση των υποδόριων ιστών. Επιπρόσθετα, η ρυτιδοπλαστική με μεταμόσχευση λίπους είναι μια τεχνική με την οποία επιτυγχάνεται απόσβεση των έντονων ρυτίδων, ουλών ακμής και αυλακώσεων του προσώπου, αύξηση όγκου υποπλαστικών περιοχών του προσώπου και των χειλέων καθώς και θεραπεία ορισμένων δυσμορφιών. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνονται η απουσία αντιδράσεων, η αφθονία περιοχών λήψεως και το μηδενικό κόστος μοσχευμάτων. Οι τεχνικές ή ο συνδυασμός των ανωτέρω τεχνικών πρέπει να επιλέγονται μετά από λεπτομερή ανάλυση και συζήτηση μεταξύ του ενδιαφερόμενου και ειδικού πλαστικού χειρουργού.

Δρ. Στέλιος Κοτζαμπασάκης
   Πλαστικός Χειρουργός