Οι υπερβολικά μεγάλοι μαστοί (γιγαντομαστία) σε εφήβους και νεαρές γυναίκες είναι μια ενοχλητική δυσμορφία που προκαλεί σημαντικά προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Ο μεγάλος όγκος των μαστών αυξάνει την περίμετρο του θώρακα και προσδίδει ψευδή εικόνα ασύμμετρης παχυσαρκίας στο άνω μισό του σώματος. Αυτό προκαλεί ενδυματολογική δυσχέρεια και κυρίως σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Η τριαντάχρονη και πλέον εμπειρία μου έδειξε ότι η γιγαντομαστία μειώνει την αυτοπεποίθηση των γυναικών αυτών περισσότερο από τη μικρομαστία!

Σμίκρυνση μαστών σε εφήβους και γυναίκες

Επιπλέον η μεγαλομαστία μπορεί να προκαλέσει κύφωση αυχεναλγία και δερματοπάθειες κάτω από τους μαστούς, με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Για τους λόγους αυτούς η σμίκρυνση των μεγάλων μαστών ενδείκνυται ήδη από την εφηβεία.

Σήμερα, η χειρουργική επέμβαση σμίκρυνσης των μαστών είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική διαδικασία για τους εφήβους και τις νεαρές γυναίκες. Αποκαθιστά τη συμμετρία και τις φυσικές αναλογίες του σώματος, απαλλάσσει από τα προαναφερθέντα προβλήματα υγείας και επαναφέρει την αυτοπεποίθηση και την ψυχική ηρεμία.

Η ανάρρωση είναι ολιγοήμερη και οι επιπλοκές σπάνιες, με σοβαρότερη την παραμονή μετεγχειρητικών ουλών. Εντούτοις οι ουλές αυτές δεν είναι ορατές με σουτιέν ενώ σταδιακά καθίστανται δυσδιάκριτες, σχεδόν αόρατες με κατάλληλη θεραπεία.

Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες είναι δυνατή μετά από 2-3 ημέρες. Μελλοντική κύηση δεν επηρεάζει, συνήθως, το αποτέλεσμα ενώ ο θηλασμός διενεργείται φυσιολογικά.