Πρόκειται για χημική ουσία, νευροτοξίνη, που παράγεται από ένα αναερόβιο μικροοργανισμό το clostridium botulinum. Έχει τη δυνατότητα, ενιέμενο μέσα στους μύες να μπλοκάρει τις νευρομυϊκές συνάψεις και να προκαλεί προσωρινή πάρεση.
Το 1982 ανακαλύφθηκε τυχαία, η ευνοϊκή δράση του Botox στις ρυτίδες έκφρασης του προσώπου. Διαπιστώθηκε ότι η αδυναμία σύσπασης των μιμικών μυών του προσώπου, που προκαλείται από την εν λόγω τοξίνη, εμποδίζει την έλξη του δέρματος και το σχηματισμό των ρυτίδων.
Αυτός είναι ο λόγος που το Botox είναι αποτελεσματικό μόνο κατά των ρυτίδων που προκαλούνται από την υπερδραστηριότητα των μυών του προσώπου και όχι αυτών που οφείλονται στη χαλάρωση και τη λέπτυνση του δέρματος.
Η δράση του αρχίζει να εκδηλώνεται 24-72 ώρες μετά την ενδομυϊκή έγχυση και φθάνει στο μέγιστο 1-2 εβδομάδες αργότερα. Διατηρείται αναλλοίωτη περίπου 5 μήνες και στη συνέχεια υποχωρεί σταδιακά, μέχρι τον 7ο-9ο μήνα οπότε εξαφανίζεται.
Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου καταγράφονται η εφαρμογή της χωρίς χειρουργική επέμβαση, με τοπική αναισθητική αλοιφή και η άμεση επαναφορά στις δραστηριότητες (δεν απαιτείται ανάρρωση).
Η βοτυλινική τοξίνη ενδείκνυται στην αντιμετώπιση των ρυτίδων έκφρασης του μετώπου, του μεσοφρύου και των ρυτίδων του έξω χείλους του οφθαλμικού κόγχου. Η χρήση της ουσίας στο κάτω ημιμόριο του προσώπου, κυρίως στο στόμα και στον λαιμό, ενδείκνυται υπό προϋποθέσεις.
Η χρήση της δεν επιτρέπεται σε νευρομυϊκές παθήσεις, σε λήψη φαρμάκων που επηρεάζουν τη νευρομυϊκή μετάδοση, σε κύηση ή προβλεπόμενη κύηση στους επόμενους μήνες και κατά τη διάρκεια της λοχείας.